Eco HUB

AECB Silver Standard straw bale community centre

The Eco Hub is a new community centre in Haringey built using straw bale construction and achieving the AECB Silver Standard for energy performance. It was commissioned by Haringey Council, as part of the transformation of Lordship Recreation ground and funded by the Heritage Lottery Fund and the Mayor of London.

From the outset, detailed consultation with local user groups helped develop a pragmatic building brief and set out core aims of community involvement . We’ve designed a building that uses a renewable palette of materials, from low-impact timber foundations and primary frame, to all natural insulation materials and non-toxic finishes such as clay plasters, rubber flooring, and natural paints. Its straw bale walls provided a valuable opportunity for the local community to be involved in the construction of the building as volunteers.